Vývoj a testy Francisových turbín pro elektrárnu Karakurt

Vývoj a testy Francisových turbín pro elektrárnu Karakurt zajistil Litostroj Engineering

Nadnárodní provozovatel vodních elektráren ENERGO-PRO vstupuje do závěrečné fáze výstavby dvou přehradních elektráren ve východním Turecku – Karakurt a Alpaslan 2. Během příštích dvou let tak skupina s hlavním sídlem v Praze navýší instalovaný výkon svých vodních zdrojů v této zemi na zhruba pětinásobek.

ENERGO-PRO přitom zaznamenává v Turecku i další významný milník – do budované elektrárny Karakurt už dorazily dvě spirály od její dceřiné společnosti Litostroj Türkiye. Dodala je jako vůbec první díly ze svého nového závodu v Ankaře, kde ENERGO-PRO začíná s výrobou turbín i generátorů. „Díky našim projektům v Turecku posilujeme jak náš tradiční byznys, kterým je výroba elektřiny z vodních zdrojů, tak průmyslový pilíř skupiny, který budujeme v posledních letech,“ uvedl výkonný ředitel skupiny Pavel Váňa.

 „Na zakázce pro Karakurt se podílí i další významná firma z naší průmyslové části – česká společnost Litostroj Engineering (dříve ČKD Blansko Engineering), která zajistila jak vývoj, tak kompletní hydraulické testy Francisových turbín,“ dodal Pavel Váňa. ENERGO-PRO provozuje vodní elektrárny také v Gruzii, Bulharsku i Česku a vyrábí vodní stroje ve Slovinsku.

Napouštění ještě letos

Do tureckého Karakurtu tak již dorazily díly pro dvě větší Francisovy turbíny, obě s instalovaným výkonem 44 megawattů, spirály se v těchto dnech začnou zabetonovávat. Třetí, menší Francisova turbína bude mít výkon 11,5 MW, celkově se tak elektrárna Karakurt přiblíží k hranici 100 MW. Napouštění přehradní nádrže má začít ještě letos ke konci roku a do příštího dubna by elektrárna jako první ze dvou budovaných zdrojů měla být připojena do sítě.

Přehradní sypaná hráz v Karakurtu bude vysoká 137 metrů, stavitelé již vyasfaltovali její jádro do výšky více než 30 metrů. „Postup prací včetně navážení hráze je zcela v souladu s časovým harmonogramem, navíc se nám v rámci celého projektu daří dosáhnout finanční úspory, která se může vyšplhat až na 25 milionů dolarů,“ upozorňuje Pavel Váňa.

Celkové předpokládané náklady projektu se nyní pohybují na úrovni 220 milionů dolarů, v přepočtu přibližně pěti miliard korun. Elektrárna je v současné době hotova ze dvou třetin.