Litostroj chystá modernizaci německé vodní elektrárny Jochenstein

Skupina Litostroj se bude podílet na modernizaci vodní elektrárny Jochenstein, která se nachází na Dunaji mezi Horním Rakouskem a Bavorskem.

Společnost Litostroj Power ze skupiny ENERGO-PRO získala novou zakázku od společnosti Donaukraftwerk Jochenstein, dceřiné firmy provozovatele vodních elektráren Verbund Hydro Power. Zakázka zahrnuje vypracování hydraulického návrhu a provedení homologačních modelových zkoušek pro tři turbíny v elektrárně Jochenstein na Dunaji.

Hydraulický návrh a modelovou zkoušku nově vyvinutého oběžného kola zajistí tým společnosti Litostroj Engineering se sídlem v Blansku v České republice. Kromě toho odborníci Litostroje provedou modelovou zkoušku stávajícího oběžného kola. Nová oběžná kola budou patřit k těm největším, na jejichž výrobě se skupina Litostroj Group dosud podílela – jejich průměr bude 7,7 metru a hmotnost dosáhne přibližně 200 tun. 

"Jsme rádi, že se můžeme podílet na tomto projektu a budeme poskytovat další služby společnosti Verbund Hydro Power. Nová zakázka dále posílí pozici Litostroje jako stabilního a kreativního dodavatele řešení pro našeho významného zákazníka, který je předním provozovatelem vodních elektráren v Rakousku i Německu," uvedl Pavel Váňa, generální ředitel skupiny Litostroj.

Společnost Litostroj Power, která vyrábí turbíny a další zařízení pro vodní elektrárny ve slovinské Lublani, tvoří spolu s Litostrojem Engineering a dalšími sesterskými firmami průmyslový pilíř skupiny ENERGO-PRO, nadnárodního provozovatele vodních elektráren.

VODNÍ ELEKTRÁRNA JOCHENSTEIN

Elektrárna Jochenstein, kterou provozuje společnost Verbund, je průtoková vodní elektrárna na Dunaji nedaleko bavorského Pasova. Byla postavena v letech 1952 až 1956 společností Donaukraftwerk Jochenstein.

Jochenstein slouží také jako hraniční přechod mezi Horním Rakouskem a Bavorskem - pro cyklisty a pěší. Elektrárna má výkon 132 MW – nejvyšší ze skupiny "pohraničních elektráren". Je schopna zásobovat elektřinou více než 200 000 domácností.

TECHNICKÉ PARAMETRY OBĚŽNÉHO KOLA

Maximální výkon: 32 MW

Spád: 4,61 - 9,79 m

Max. průtok: 500 m3/s

Průměr oběžného kola: 7700 mm

Rychlost otáček: 65,2 min-1

Hmotnost oběžného kola: cca 200 t

Rozsah prací zahrnuje:

a. Hydraulický návrh nového Kaplanova oběžného kola

b. Modelová zkouška nově navrženého oběžného kola

c. Modelová zkouška stávajícího oběžného kola