Litostroj vyrobí oběžná kola pro rakouskou elektrátnu Rosshag

Společnost Litostroj Power ze skupiny ENERGO-PRO vyrobí čtyři oběžná kola pro rakouskou přečerpávací vodní elektrárnu Rosshag. Součástí zakázky je také vývoj hydraulického designu a modelové testy v hydraulické laboratoři. Litostroj Power tak získal již osmou zakázku od rakouské elektrárenské firmy Verbund Hydro Power.

Litostroj Power, který vyrábí turbíny a další vodní stroje ve slovinské Lublani, tvoří společně s firmou Litostroj Engineering v Blansku v České republice a dalšími sesterskými společnostmi průmyslový pilíř ENERGO-PRO – nadnárodního provozovatele hydroelektráren. „Dále posilujeme náš průmyslový pilíř. Vážíme si toho, že se stáváme stabilním dodavatelem našich řešení pro tak významného klienta, jakým je rakouský Verbund, a další zakázku bereme jako ocenění tvůrčího a spolehlivého přístupu Litostroje,“ řekl výkonný ředitel skupiny ENERGO-PRO Pavel Váňa.

Hydraulický design oběžných kol pro elektrárnu Rosshag a testy v hydraulické laboratoři v Blansku bude mít na starosti Litostroj Engineering jako subdodavatel, zatímco výroba v Lublani a finální dodávka turbíny bude v režii Litostroje Power.

Spád jako dvě Eiffelovy věže

Přečerpávací elektrárna Rosshag se čtyřmi Francisovými turbínami o výkonu 65 megawattů se nachází v údolí Zillertal v Tyrolsku. Spád vody z přehradního jezera Zillergründl dosahuje 640 metrů, což se rovná výšce deseti pražských petřínských rozhleden nebo zhruba dvou Eiffelových věží. Rosshag se tak blíží sousední elektrárně Häusling, která se může pochlubit celosvětovým prvenstvím díky 744metrovému spádu – jedná se o nejvyšší spád vody na oběžné kolo Francisovy turbíny na světě.

Společnost Litostroj Power již dříve získala zakázku i v elektrárně Häusling na modernizaci tamních dvou turbín. Také tyto turbíny získaly v letech 2019 a 2020 nová oběžná kola díky spolupráci inženýrů v Blansku a strojařů v Lublani. Elektrárny Rosshag a Häusling se nacházejí ve stejném údolí jen několik kilometrů od sebe.

Ve fázi realizace jsou nyní i čtyři další projekty, které Litostroj Power realizuje pro Verbund – Malta Oberstufe, Limberg I, Töging a Ottensheim—Wilhering.


Technické parametry

Typ turbín

Maximální výkon

Maximální spád vody

Maximální průtok

Rotační rychlost

Průměr oběžného kola

Francisovy

4 x 65 MW

640 m 

13,3 m³/s

750 min-1

1930 mm