Skupina Litostroj bude rekonstruovat další turbíny v Alabamě

Společnost Litostroj Group, přední světový výrobce turbín, získala zakázku na rekonstrukci tří turbín hydroelektrárny Lay v americkém státě Alabama. Provozovatel elektrárny, společnost Alabama Power, se tak opět rozhodl pro společnost Litostroj Group, která předtím dokončila rekonstrukci a modernizaci bloku číslo 5 (Unit 5). Modernizací projdou celkově čtyři z šesti Kaplanových turbín hydroelektrárny o instalované kapacitě 30,5 MW. První z rekonstruovaných turbín byla úspěšně uvedena do komerčního provozu na konci minulého roku.

„Velmi si vážíme důvěry, kterou nám společnost Alabama Power opět projevila. Bereme to jako ocenění naší dosavadní práce pro elektrárnu Lay,“ řekl generální ředitel Litostroj Group Pavel Váňa.

Součástí dokončené rekonstrukce bloku číslo 5 (Unit 5) byla dodávka nového oběžného kola s inovovaným hydraulickým designem se sedmi lopatkami. Finální design byl vybrán ze dvou variant, které vytvořila společnost Litostroj Engineering se sídlem v Blansku v České republice. Model nového oběžného kola prošel úspěšnými testy v tamní moderní hydraulické laboratoři. Výrobu oběžného kola, jehož průměr dosahuje téměř 4,5 metru, měla na starosti mateřská společnost Litostroj Power ve slovinské Lublani.

Na celkové rekonstrukci turbíny a generátoru spolupracovala společnost Litostroj Group s řadou partnerských amerických společností. Supervizi a řízení projektu měly na starost společnosti Litostroj Hydro v kanadském Bromontu, a Litostroj US sídlící v Birmingamu v Alabamě. Litostroj US je americká pobočka Litostroje založená za účelem podpory zákazníků v USA.