Skupina Litostroj otevřela nový závod v Ankaře


Mezinárodní provozovatel vodních elektráren ENERGO-PRO posiluje svůj průmyslový pilíř. Skupina, která má hlavní sídlo v Praze, otevřela nový závod na výrobu turbín, generátorů a dalšího zařízení pro vodní elektrárny v turecké Ankaře. Provozovatelem závodu je dceřiná společnost Litostroj Turkey. Jde o první závod tohoto charakteru na tureckém území. Slavnostního otevření závodu se zúčastnil také náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, náměstek tureckého ministra energetiky Abdullah Tancan a velvyslanec ČR v Turecku Pavel Kafka.

Do skupiny ENERGO-PRO již nyní patří také výrobce turbín Litostroj Power ve Slovinsku a inženýringová společnost Litostroj Engineering v moravském Blansku (dříve ČKD Blansko Engineering). Inženýři z Blanska se, stejně jako odborníci ze slovinského Litostroje, také podíleli na výstavbě nového tureckého závodu.

„Do Turecka tak přenášíme středoevropské know-how tradiční výroby turbín pro vodní elektrárny,“ upozorňuje výkonný ředitel skupiny ENERGO-PRO Pavel Váňa na více než stoletou tradici výroby vodních turbín v Česku a dodává: „Turecko nabízí výhodné podmínky a snaží se přitáhnout specializovanou výrobu na své území.“  Nový závod je vybaven nejmodernější technologií pro výrobu turbín a generátorů, hlavní stroje byly dodány z Česka (TOS Kuřim). Celková výše investice činí 25 milionů EUR.

„Závod v Ankaře má v současné době 53 zaměstnanců a pracuje na prvních zakázkách pro přehradní elektrárnu Karakurt, kterou v Turecku staví naše mateřská skupina ENERGO-PRO,“ doplňuje generální manažer ENERGO-PRO v Turecku Celal Kozumali. Jde o dodávku dvou Francisových turbín včetně generátorů o výkonu 44 megawattů a jedné o výkonu 11,5 megawattů. Turbíny i generátory navrhla společnost Litostroj Engineering, inženýři z Blanska měli na starosti projekt, příslušné výpočty a vypracování dílenské dokumentace. „Laboratoř v Blansku zajistila kompletní hydraulické testy,“ uvedl Pavel Váňa.

V současné době je před dokončením stator menší turbíny o výkonu 11,5 MW a realizují se finální práce na výrobě oběžného kola pro jednu z větších turbín. Litostroj Turkey již dodal do Karakurtu spirály Francisových turbín.

Výstavba výrobního závodu začala v červenci 2017. Nachází se průmyslové zóně ASO2, asi 30 kilometrů od centra Ankary. Závod má tři výrobní haly, celková rozloha areálu dosahuje více než 32 tisíc metrů čtverečních. Školení a zácvik operátorů obráběcích strojů a techniků pro turbínovou část se uskutečnil ve společnosti Litostroj Power ve slovinské Lublani. Pracovníci, kteří budou mít na starosti výrobu generátorů, pak prošli školením a zácvikem při rekonstrukci generátorů na vodních elektrárnách ENERGO-PRO v Gruzii.

Ankarský závod už také pracuje na další zakázce právě pro Gruzii – vyrábí stator pro tamní vodní elektrárnu Gumati II. Na zakázce se i v tomto případě podílí Litostroj Engineering v Blansku. „Výroba je plně v režii tureckých kolegů, kteří spolupracují s dodavateli v Turecku a zajišťují finální výrobu v naší fabrice,“ dodává Pavel Váňa.