VE Slapy prošla další fází modernizace

Vodní elektrárna Slapy má za sebou druhou fázi plánované modernizace. Soustrojí TG1, které bylo přifázováno na energetickou síť v září 1955,  prošlo náročnou opravou turbínového bloku, a to včetně turbínové hřídele a především třicetitunového oběžného kola turbíny o průměru 3,7 metru. Části, které modernizovala společnosti Litostroj Engineering, mají dohromady 60 tun.

Precizní instalaci, v níž rozhodují desetiny milimetru, zvládli specialisté Litostroj Engineering za necelou hodinu. Pod turbínovým blokem už se nachází pouze prostor tzv. savky, kudy za běžného provozu voda elektrárnu opouští a míří znovu vyrábět ekologickou elektřinu do níže položených Štěchovic. 

„Modernizace soustrojí TG1 v celkové hodnotě více než 150 milionů korun prodlouží jeho životnost o další desítky let a přispěje ke zvýšení účinnosti až o čtyři procenta. Díky tomu vyrobíme stejné množství elektřiny z nižšího objemu vody, což znamená výrazné úspory cenné tekutiny,“ vysvětluje Petr Maralík, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s. 

Vodní elektrárna Slapy o instalovaném výkonu 144 MW (3 x 48 MW) prochází rozsáhlou modernizací od roku 2011, kdy bylo obměněno soustrojí TG3. Třetí, poslední původní soustrojí TG2, přijde na řadu do konce tohoto roku. 

Slapská elektrárna, která je součástí vltavské kaskády, loni dodala do sítě 236 milionů kWh a pokryla tak roční spotřebu 70 tisíc domácností ve středních Čechách.